Typiske faldgruber i investeringsverdenen

Hos Young-Invest er vi store fortalere for at flere og flere unge gør indtog i den store investeringsverden. Økonomisk investering er nemlig i mange tilfælde en fornuftig måde at øge din formue på og dermed opnå en større grad af økonomisk sikkerhed. Ikke desto mindre er det vigtigt at forstå, at der også er risici forbundet. Nedenfor fremgår nogle af de typiske faldgruber, som du bør være særlig opmærksom på, når du begiver dig ud på dit personlige investeringseventyr.

Manglende diversificering

Diversificering er nøglen til succes. Når du opbygger din portefølje, er det yderst vigtigt at du har fokus på at sprede dine investeringer, så du opnår den mest optimale balance mellem risiko og afkast. At diversificere din portefølje betyder ikke nødvendigvis, at du skal investere i en lang række forskellige aktiver. Det er i højere grad et spørgsmål om at sørge for, at dine investeringer ikke er for stærkt afhængige af en enkelt aktivklasse, branche eller geografisk område.

Fear of missing out

I takt med at det generelle marked opnår større og større risikovillighed, opstår risikoen for FOMO-tendens. Den enkelte investor er ganske enkelt bange for at gå glip af den næste store stigning og / eller trend. Det er således denne bagvedliggende ”kræft”, som er med til at drive de voldsomme aktiekurser, vi til tider oplever på finansmarkederne. Måske har du allerede prøvet det? Måske ikke? Men lad os bare være ærlige; Uanset hvor meget du forsøger at undgå fænomenet, vil du før eller siden opleve at du rammes af en vis grad af FOMO-tendens. Det er ganske enkelt uundgåeligt. Det handler således ikke om at undgå fænomenet, men derimod at tackle det på den korrekte måde.

Kortsigtet fokus

En udbredt tommelfingerregel siger, at det gennemsnitlige årlige afkast på aktiemarkedet er 7-8 procent. Dette er baseret på historiske afkast på tværs af forskellige markeder. Der er således både økonomiske op- og nedture. Et kortsigtet fokus øger risikoen for tab, da markedet sjældent agerer som ønsket. Det er således ikke unormalt at man nogle gange kan blive fristet til at sælge sine investeringer, hvis de ikke performer som ønsket. Når du til dette punkt er det vigtigt at huske, at investeringer ofte har en tendens til at stige i værdi over tid, hvis der ellers er tale om velkonsolideret virksomheder. Fokuser derfor på det langsigtede potentiale frem for de kortsigtede kursudviklinger.

Overdreven tro på aktieguruer

ngen kan forudsige fremtiden. Det er således vigtigt at du ikke tror på alt hvad de såkaldte ”aktieguruer” skriver og siger. Dette gælder særligt på de sociale medier, hvor visse brugere nærmest udgiver sig for at være spåkone- / mand, og anbefaler diverse investeringer. Husk dog at disse brugere kan have en skjult agenda, hvor formålet er at narre den mindre erfarne investor og lukrere på dette.       

Manglende fokus på gebyrer og omkostninger

Når du opretter en handelsanmodning, og denne gennemføres, betales et gebyr til udbyderen af den pågældende handelsplatform. Dette kan eksempelvis være Nordnet, Saxo, Lunar m.fl. Samtidig vil du opleve at du i forbindelse med visse investeringer skal betale nogle årlige omkostninger. Dette gælder ved investering i fonde og ETF’er, hvor der betales administrationsomkostninger. Omkostningerne som er forbundet de pågældende investeringer, kan have stor indvirkning på dit samlede afkast over tid. Det er derfor vigtigt, at du nøje overvejer de gældende handelsgebyrer og omkostninger. I samme ombæring kan det være relevant at undersøge alternativer, der kan give bedre værdi.  

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *