Fraktionelle aktier - sådan køber du mindre dele
Konceptet med fraktionelle aktier har været tilgængeligt siden slutningen af 90’erne, men har længe været overset af både platforme og investorer – særligt i Danmark. Vi er typisk vant til at købe hele aktier, hvilket kan være en barriere, især når aktier som A.P. Møller Mærsk koster flere tusinde kroner. Men med fraktionelle aktier kan du købe mindre dele af en aktie, hvilket giver dig mulighed for at investere for langt mindre beløb. Vi giver dig en grundig introduktion til fraktionelle aktier og forklarer hvordan du nemt kan investere i dem på danske platforme. To nye platforme på det danske marked har nemlig introduceret konceptet i 2024.
Hvad er fraktionelle aktier?
Fraktionelle aktier giver dig mulighed for at købe en mindre andel af en aktie i stedet for at skulle købe en hel. En aktie i A.P. Møller Mærsk koster i skrivende stund næsten 12.000 kroner. Det høje beløb kan være en barriere for private investorer, hvorfor du i stedet kan vælge at købe en brøkdel af aktien til en værdi af eksempelvis 300 kroner. Du ejer dermed 2,5 procent af en hel aktie, og vil dermed modtage 2,5 procent af dens udbytte eller gevinst. Eventuelle værditab er naturligvis samtidig gældende på samme måde, som hvis du ejede en hel aktie. Nu bruger vi 300 kroner som et eksempel, men i princippet kan du investere lige præcis det beløb du har til rådighed. Fraktionelle aktier indeholder en høj grad af fleksibilitet, hvilket betyder, at du kan sprede dine investeringer over flere aktier, selv med et mindre budget, og dermed mindske din risiko.
Fordele ved fraktionelle aktier
1. Tilgængelighed for små private investorer
Du behøver ikke en stor opsparing for at komme i gang med at investere. Med fraktionelle aktier kan du investere det du har til rådighed.
2. Bedre diversificering – mindre risiko
Fraktionelle aktier gør det muligt at sprede dine investeringer over flere selskaber, hvilket reducerer risikoen for store tab.
3. Adgang til dyre aktier
Du kan eje en andel i selskaber med dyre aktier som eksempelvis A.P. Møller Mærsk uden at betale det fulde beløb.
4. Fleksibilitet
Du kan starte med små beløb og gradvist øge dine investeringer, når din økonomi tillader det.
Ulemper ved fraktionelle aktier
1. Ikke alle platforme understøtter konceptet
Det er langt fra alle platforme der understøtter konceptet. I Danmark er det faktisk de færreste.
2. Potentielt høje transaktionsomkostninger
Selvom mange platforme tilbyder relativt lave gebyrer, kan disse stadig påvirke små investeringer uforholdsmæssigt meget. Så vær derfor opmærksom på ikke at investere små beløb for ofte. I stedet kan du spare sammen og købe en større andel på et senere tidspunkt.
Hvordan beskattes fraktionelle aktier?
Når du investerer i fraktionelle aktier i Danmark, gælder de samme skatteregler som ved investering i hele aktier. Det betyder, at eventuelle gevinster beskattes som aktieindkomst. Aktieindkomst beskattes med 27 % op til 67.500 kroner, 2025, og med 42 % for beløb derover. For ægtepar er beløber 135.000 kroner. Det er derfor vigtigt at holde styr på dine investeringer og sikre korrekt indberetning til SKAT. Hvis du bruger platforme som Nordnet eller Saxo Bank, indberetter de automatisk dine handler til SKAT. Bruger du derimod udenlandske platforme som eToro, skal du selv sørge for at indberette både køb, salg og eventuelle udbytter. Husk også, at fraktionelle aktier behandles på samme måde som hele aktier i forhold til tabsfradrag, hvilket betyder, at du kan trække tab fra i din samlede aktieindkomst.
Hvor kan du købe fraktionelle aktier?
- Endavu – Danmarks billigste platform og indberetter automatisk til SKAT.
- Pluto Markets – Indberetter automatisk til SKAT, men tilbyder kun amerikanske aktier.
- eToro – Indberetter ikke automatisk til SKAT.
Som allerede nævnt er det de færreste platforme i Danmark, der understøtter konceptet for fraktionelle aktier. Ikke desto mindre har to nye danske platforme set potentialet, og de tilbyder nu muligheden for at investere i fraktionelle aktier, hvilket gør det lettere for både nye og erfarne investorer at komme i gang med at opbygge deres porteføljer, selv med små beløb. De to platforme er henholdsvis Endavu og Pluto Markets, der er nye platforme på det danske marked. Vær opmærksom på at Pluto Markets på nuværende tidspunkt kun tilbyder investering i amerikanske aktier. Udover de to danske platforme er det også muligt at investere via den udenlandske platform eToro, som i mange år har været frontløber for udbredelsen af fraktionelle aktier. Ulempen ved eToro er dog, at platformen ikke automatisk indberetter til SKAT. Netop derfor kan vi heller ikke anbefale platformen til private investorer. I stedet vil vi anbefale, at du kigger nærmere på Endavu, der samtidig er Danmarks billigste platform for handel af aktier.