Kan man investere i TikTok?

TikTok har for længst indtaget den globale scene som et af de mest populære sociale medier. Siden lanceringen af TikTok i september 2016 er antallet af aktive brugere steget til mere end 1,5 milliarder aktive brugere. Heraf udgør USA den største andel med over 122 millioner aktive brugere. Som følge af TikToks globale succes er det naturligt, at private investorer stiller sig selv spørgsmålet; Kan man investere i TikTok? Netop dette spørgsmål giver vi dig svaret på i følgende indlæg.

Ejerne af TikTok

TikTok er ejet af ByteDance, et kinesisk teknologiselskab, der blev grundlagt i marts 2012 af Zhang Yiming og Liang Rubo. ByteDance har udviklet flere forskellige produkter, herunder TikTok samt Douyin, som er den kinesiske version af TikTok, Mobile Legends, PICO, Lemon8, Baike.com m.fl. Ifølge Reuters blev ByteDance i oktober 2023 værdisat til $223,5 milliarder som følge af et såkaldt medarbejderopkøbsprogram. Trods den astronomiske værdiansættelse har ByteDance tidligere opnået endnu højere værdiansættelser. Højdepunktet for selskabet, indtil nu, er en vurdering på intet mindre end $400 milliarder. Oplysningerne stammer fra Reuters.

Kan man købe aktier i TikTok?

Det korte svar herpå er nej. Eller rettere sagt, du kan ikke investere direkte i TikTok. Moderselskabet ByteDance er nemlig ikke børsnoteret, hvorfor det altså ikke er muligt at investere direkte i TikTok. Ikke desto mindre findes der måder, hvorpå du kan få en vis eksponering for TikTok som investering. Dette skyldes, at visse selskaber, der har en interesse i ByteDance, er børsnoterede. Ved at investere i disse selskaber kan du altså opnå en vis eksponering i ByteDance og dermed TikTok. Det er dog samtidig vigtigt at pointere, at disse selskaber også har mange andre investeringer i porteføljen, hvorfor kursen, for det pågældende selskab, påvirkes på baggrund af mange forskellige faktorer, og altså ikke blot ByteDance og TikTok.

Sådan opnår du indirekte eksponering i TikTok

  1. KKR & Co Inc: Det globale investeringsselskab, med base i USA, har investeret i ByteDance af to omgange. Første gang i 2018, hvor værdiansættelsen var $75 milliarder, og derefter i 2020, hvor værdiansættelsen blev opgjort til $180 milliarder. KKR og Co Inc handles på New York Stock Exchange under symbolet KKR.
  2. SoftBank: SoftBank, som er et japansk tele- og internetselskab, investerede et ukendt beløb i ByteDance tilbage i 2018. SoftBank er børsnoteret på Tokyo Stock Exchange.

Begge aktier kan købes hos Nordnet – Opret dig som kunde her! Vi gør opmærksom på at Young-Invest har et samarbejde med Nordnet, hvorfor Young-Invest modtager et kommisionsbeløb for hver ny kunde, der opretter sig via ovenstående link.

Udsigter til en kommende børsnotering?

Der har af flere omgange floreret rygter om at ByteDance har haft planer om at blive børsnoteret. Visse kilder mener sågar, at ByteDance har overvejet at lade TikTok blive børsnoteret som et separat selskab – Påstanden har således været, at der i fremtiden kunne komme en såkaldt TikTok IPO. Uanset hvad rygterne siger, er der dog ikke umiddelbare udsigter til at ByteDance, eller TikTok, bliver børsnoteret inden for den nærmeste fremtid. Tilbage i august 2022 udtalte Julie Gao, som er CFO i ByteDance, nemlig, at selskabet ikke planlægger at blive børsnoteret. Interesserede privatinvestorer, må således, på baggrund af udtalelserne fra Julie Gao, væbne sig med tålmodighed og se tiden an.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *