Hvad er den bedste fodboldaktie?

I det seneste indlæg skrev vi om kombinationen af økonomisk investering og fodbold. Har du ikke allerede læst indlægget, kan du finde det her: Fodbold som økonomisk investering. I forbindelse med indlægget skrev vi blandt andet, at fodboldaktier og sportsaktier oftest omtales som værende blandt de absolut dårligste investeringer. Ikke desto mindre findes der dog fodboldklubber, som har en helt særlig struktur, hvilket potentielt kan føre til et aldeles fornuftigt økonomisk afkast. Vi ser i dette indlæg nærmere på det der meget vel kan være den bedste fodboldaktie på markedet.

Olympique Lyonnais Groupe SA

Olympique Lyonnais Groupe SA er navnet på selskabet, som blandt andet står bag det franske Ligue 1-hold Olympique Lyonnais, der i daglig tale også bare omtales Lyon. Siden etableringen i 1950 har Lyon vokset sig til en af de absolut største klubber i fransk fodbold, hvilket særligt kom til syne i 00’erne, da holdet vandt intet mindre end syv ligatitler i træk. Samtidig har Lyon været en fast bestanddel af de europæiske turneringer, om end klubben har haft en periode med strategiske kursændringer med flere skuffende resultater til følge. Udover et herrehold råder selskabet også over et kvindehold i verdensklasse. Équipe féminine de l’Olympique Lyonnais blev etableret i 2004, og har siden vundet intet mindre end 14 ligatitler, hvilket gør klubben til den mest succesrige klub i den franske kvindeliga. Udover at være dominerende i den hjemlige liga har holdet også stor succes på den europæiske scene, hvilket blandt andet kommer til syne ved antallet af Champions League-triumfer. Til dags dato har holdet vundet hele syv Champions League-titler, hvilket samtidig er rekorden for flest kvindelige Champions League-triumfer.

Historien om Olympique Lyonnais

Olympique Lyonnais blev officielt grundlagt i 1950. Det var dog først i slutningen af 80’erne, at den franske klub for alvor begyndte at drømme om topplaceringer i både de nationale og internationale turneringer. I 1987 blev klubben overtaget af den blot 38-årige franske forretningsmand Jean-Michel Aulas, som havde planer om at reorganisere klubben og føre denne op i den bedste franske række. Ambitionen var i første omgang at få styr på klubbens skræntende økonomi ved at reorganisere hele organisationen. Derefter skulle klubben føres op i den bedste franske række, og etableres som et tophold. Ikke nok med det ville Aulas også føre klubben op på et europæisk topniveau, hvor ambitionen om europæiske topplaceringer var altoverskyggende. Alt dette skulle ifølge Aulas opnås i løbet af en periode på blot fire år. Det aldeles ambitiøse projekt blev navngivet “OL – Europe”.

Syv år med nationale triumfer

Allerede i sæsonen 1988/89 sikrede klubben oprykning til den bedste franske række, og blot to år efter kvalificerede de sig til UEFA Cuppen, som er forgængeren til det vi i dag kender som Champions League. På trods af den hastige udvikling var det dog først i sæsonen 2001/02, at klubben formåede at vinde sin første Ligue 1-titel. Derefter tog antallet af nationale triumfer ekstra fart, og klubben satte en ny national rekord ved at vinde Ligue 1 syv sæsoner i træk. Der var tale om en yderst succesfuld årrække, som i den grad kulminderede i sæsonen 2007/08, da den daværende manager Alain Perrin blev den første Lyon-træner til at vinde “The Dobule”.

Krisen banker på døren hos storklubben

Efter en årrække med enorm succes begyndte krisen så småt at melde sig hos det franske storhold. Flere europæiske klubber blev opkøbt af pengestærke selskaber, og i 2011 blev hovedstadsklubben Paris Saint-Germaint opkøbt af Qatar Sports Investments. I samme sæson blev også AS Monaco opkøbt af den russiske milliardær Dmitry Rybolovlev. Med nyrige europæiske klubber begyndte lønningerne og spillerudgifterne at udvikle sig til et hidtil uset niveau, hvilket fik store konsekvenser for Lyon, da de ikke længere kunne matche niveauet for lønninger og spillerudgifter.

Olympique Lyonnais satser på egne talenter

Som følge af den økonomiske udvikling valgte Aulas at omlægge klubbens strategi – Fremfor at hente løntunge og dyre spillere skulle klubben i stedet satse endnu mere på egne talenter. Den strategiske omlægning fik naturligvis konsekvenser for klubbens succes, eller rettere mangel på samme, i de efterfølgende sæsoner, hvor klubben havde svært ved at følge toppen af den franske liga. Aulas var dog overbevist om, at den nye strategi ville komme klubben til gode i det lange løb, hvorfor de ufortrødent fortsatte det hårde arbejde med et yderst intensiveret fokus på talentarbejdet – I dag, næsten et årti efter den strategiske omlægning, fristes man til at sige, at omlægningen var en succes, og at Jean Michel Aulas var genial. Klubben er nemlig så småt begyndt at finde tilbage på sporet, både nationalt og internationalt, samtidig med at de sår det ene stjernefrø efter det andet.

Historien om Équipe féminine de l'Olympique Lyonnais

Når man omtaler selskabet OL Groupe er det typisk herrefodbolden, som løber med de fleste overskrifter. Ikke desto mindre råder selskabet også over et af Europas allerbedste kvindelige hold. Équipe féminine de l’Olympique Lyonnais. Holdet blev etableret i 2004, og spiller til dagligt i den bedste kvindelige fodboldrække i Frankrig ved navn Division 1 Féminines. Siden etableringen har holdet vundet intet mindre end 14 ligatitler, og er dermed den mest succesrige klub i den franske kvindeliga. Holdet er forsvarende mestre, og har vundet ligaen ti sæsoner i træk. Udover at være den mest succesrige klub i den hjemlige liga i Frankrig har holdet også stor succes på den europæiske scene. I den forgangne sæson vandt holdet over tyske Wolfsburg, som på daværende tidspunkt havde danske Pernille Harder på holdkortet, og dermed vandt klubben sin femte Champions League-titel i træk. Alt i alt har den franske storklub nu vundet Champions League syv gange, hvilket samtidig er rekorden for flest Champions League-triumfer.

Blandt europas bedste fodboldakademier

Traditionelt set har Olympique Lyonnais altid haft et stort fokus på talentarbejde. På trods af dette er deres fokus blevet yderligere intensiveret efter den strategiske ændring omkring 2010. Dette betyder også, at selskabet den dag i dag råder over et af Europas absolut bedste ungdomsakademier – OL Academy. De seneste otte sæsoner har klubbens akademi været i top fire over Europas bedste akademier, og kæmper fra år til år med klubber som Barcelona og Real Madrid. Den primære årsag til at klubben besidder et af Europas allerbedste ungdomsakademier, er naturligvis Jean Michel Aulas’ strategiske tilgang og hans enorme tro på unge talenter. Samtidig er det dog også vigtigt at pointere klubbens mange internationale partnerskaber, som blandt andet omfatter aktiviteter i Libanon, Kina, Sydkorea, Senegal, Vietnam og sidst men ikke mindst Brasilien, hvor de har et partnerskab med “Pelé Academia”. Ambitionen er at skabe et hold, hvis sammensætning er domineret af “homegrown-spillere”, som kan begå sig på såvel den nationale som den internationale scene.

Tidligere Olympique Lyonnais akademispillere

  • Alexandre Lacazette – Arsenal
  • Anthony Lopes – Lyon
  • Anthony Martial – Manchester United
  • Clément Grenier – Rennes
  • Corentin Tolisso – Bayern München
  • Hatem Ben Arfa – Bordeaux
  • Houssem Aouar – Lyon
  • Karim Benzema – Real Madrid
  • Maxine Gonalons – Granada CF
  • Nabil Fekir – Real Betis
  • Rachid Ghezzal – Beşiktaş
  • Samuel Umtiti – FC Barcelona
  • Willem Geubbels – Monaco

Spillere solgt for store millionbeløb

De 13 ovenstående spillere er nogle af klubbens seneste akademispillere, som den dag i dag spiller i en af top 5-ligaerne i Europa. Det er værd at bemærke, at Rachid Ghezzal på nuværende tidspunkt spiller for den tyrkiske storklub Beşiktaş, hvortil han er udlejet fra Premier League klubben Leicester City. Udover at have et fantastisk ungdomsakademi, har klubbens stab også en fantastisk næse for godt købmandskab. Der findes nemlig flere gode eksempler, hvor klubben har hentet en spiller, som enten er uprøvet, eller som endnu ikke har slået igennem i den pågældende klub. Efter en eller flere succesrige sæsoner er spilleren herefter blevet videresolgt for store millionbeløb.

Ferland Mendy

Som eksempel kan man nævne den franske forsvarsspiller Ferland Mendy, som tilbage i 2017 blev hentet i den franske klub Le Havre AC. Efter blot to år i Lyon blev Mendy solgt til storklubben Real Madrid, for en transfersum på 48 millioner euro plus potentielle add-ons for 5 millioner euro. Da Mendy blev hentet i Le Havre betalte Lyon omkring 6 millioner euro + 10 procent af en fremtidig transfersum.

Memphis Depay

Et andet eksempel er den hollandske stjerne Memphis Depay. Efter en fireårig periode på PSV Eindhovens førstehold skiftede Memphis Depay i 2015 til den engelske storklub Manchester United, for en rapporteret transfersum i omegnen af 25 millioner britiske pund. Opholdet blev dog aldrig nogen succes, hvorfor Memphis i 2017 forlod den engelske storklub til fordel for Olympique Lyonnais. Transfersummen lød på cirka 16 millioner britiske pund. Efter næsten fire succesfulde år i Lyon vurderes Memphis, ifølge Transfermarkt, at have en værdi på 45 millioner euro. Dette beløb er dog nok i virkeligheden en konservativ vurdering, hvorfor man må forvente en højere transfersum ved et eventuelt salg.

OL City - The Full Entertainment Concept

Siden etableringen af Olympique Lyonnais i 1950 har Stade de Gerland været klubbens hjemmebane, men i januar 2016 startede et nyt kapitel, da Stade de Gerland blev erstattet med Parc Olympique Lyonnais / Groupama Stadium. Indvielsen af det nye stadion markerede samtidig tidspunktet, hvor selskabet OL Groupe gik fra at leje til at eje. Tidligere har selskabet nemlig betalt årlig leje til LOU Rugby, som er ejeren af Stade de Gerland. Dette er dog et afsluttet kapitel, da Parc Olympique Lyonnais / Groupama Stadium er selskabets eget, hvilket naturligvis har sine fordele. Den helt store fordel er selvsagt, at selskabet er egenrådigt, forstået på den måde at de selv kan bestemme hvilke arrangementer der skal afholdes, når der ikke spilles fodbold. Det nye stadion er dog langt fra det eneste projekt, da OL City er ét stort projekt, som består af flere mindre projekter. Udover det nye stadion er der allerede blevet opført et museum, galleri, hotel, medicinsk center, analyselaboratorium, underholdningskompleks og to kontorbygninger. Derudover er selskabet også i gang med at etablere opførelsen af en indendørs arena, som skal huse op til 16.000 personer, og afholde omkring 100 årlige events i form af koncerter, sportsevents m.m. Med OL City ønsker selskabet at skabe “The Full Entertainment Concept”.

Selskabets opbygning og indtægtskilder

OL Groupe er en sammenslutning af flere forskellige selskaber, hvorfor der er tale om et såkaldt holdingselskab. OL Groupe blev etableret i 1999, og er i dag blandt markedslederne i underholdnings- og mediebranchen i Frankrig. Selskabets omsætning kommer fra seks forskellige kilder, som fremgår nedenfor. Det er vigtigt at pointere, at punktet “events” først blev tilføjet i regnskabsåret 2015/2016, hvor Olympique Lyonnais’ nye stadion blev indviet. På trods af at der er tale om et holdingselskab, med forskellige forretningsgrene, er fodbolden det absolutte kerneprodukt.

  • Billetsalg
  • Sponsor- og reklameaftaler
  • Medie- og marketingaftaler
  • Brandrelaterede aktiviteter
  • Transfers
  • Events

Er Olympique Lyonnais den bedste fodboldaktie?

Det er ikke nogen hemmelighed, at fodboldklubber oftest omtales som værende blandt de absolut dårligste investeringer. Men ligesom ved alt andet kan der naturligvis være tale om undtagelser, og måske er Olympique Lyonnais en af dem. Noget kunne i hvert fald tyde på det, når man kigger nærmere på selskabets nøgletal. Her er det særligt værd at bemærke selskabets omsætning, EBITDA og resultat. I regnskabsåret 2018/19 lød omsætningen på 220,80 mio. euro, eksklusiv spillertransfers, hvilket er en stigning på næsten 130 procent sammenlignet med regnskabsåret 2014/15, hvor det nye stadion endnu ikke var taget i brug. Bemærk samtidig billetsalget som også er eksploderet siden åbningen af det nye stadion. Den massive tilvækst i toplinjen har også haft en tydelig indvirkning på EBITDA-resultatet, som er steget til 76,90 mio. euro i det seneste regnskabsår, hvilket er en stigning på langt over 1.000 procent sammenlignet med regnskabsåret 2014/2015, hvor EBITDA-resultatet blev opgjort til -7,20 mio. euro. Vigtigst af alt kan de positive resultater også ses på bundlinjen, hvor selskabet de seneste fire regnskabsperioder har formået at lande et overskud. I perioden 2018/19 endte det med et plus på 6,40 mio. euro. Det bemærkelsesværdige er at perioden 2015/16 er skelsættende på flere af de ovenstående parametre, hvilket i høj grad skyldes åbningen af det nye stadion. Vi må dog heller ikke glemme, at holdet har gennemført flere store transfers i denne periode, samtidig med at de har bevaret deres position som tophold i den franske liga, og gjort sig godt bemærket i de europæiske turneringer.

Med tanke på selskabets særlige struktur, hvor forretningsgrenene er forskellige, men fodbolden fortsat er kerneproduktet, kan OL Groupe vise sig at være undtagelsen, når det kommer til investering i fodbold. Vigtigst af alt er selskabet nemlig ikke “blot” et fodboldhold, men har derimod forskellige forretningsgrene, hvilket i den grad understøttes af det nye projekt, OL City. Man kan således også argumentere for at selskabet forsøger at diversificere sin egen risiko, hvilket i sidste ende kan vise sig at blive en gevinst for den private investor.