HusCompagniet klar til børsnotering
Tilbage i august måned berettede flere danske medier, at den svenske kapitalfond EQT havde indledt processen mod at få HusCompagniet på Københavns Fondsbørs – Nasdaq Copenhagen. Torsdag den 22. oktober tog selskabet endelig bladet fra munden, og bekræftede på et pressemøde, at selskabet er klar til at tage skridtet mod en børsnotering. Denne forventes at foregå i uge 49, og omfatter salg af kapitalfondens eksisterende aktier, hvorfor det ikke forventes, at selskabet modtager provenu fra børsintroduktionen.
Nordens største typehusfirma
Den 1. september 2010 fusionerede de to typehusfirmaer Interbyg og FM-Søkjær, hvorved HusCompagniet blev etableret. Allerede året efter blev det nyetableret typehusfirma opkøbt af den norske kapitalfond FSN Capital, som på daværende tidspunkt betalte cirka en milliard kroner for selskabet. To år senere blev også Kirkbi A/S en del af selskabet. Med den ekstra kapital i ryggen ekspanderede HusCompagniet hastigt, og etablerede nye markeder i både Sverige og Tyskland. I 2015 blev selskabet endnu en gang solgt, og denne gang til den svenske kapitalfond EQT, som også er den nuværende ejer af selskabet. Prisen på overtagelsen i 2015 er aldrig blevet annonceret til offentligheden, men flere kilder har sidenhen vurderet, at prisen lå i omegnen af to milliarder danske kroner.
HusCompagniet lukker aktiviteter i Sverige og Tyskland
I 2019 byggede HusCompagniet omkring 1900 typehuse i Danmark, Sverige og Nordtyskland – Hvoraf cirka 90 procent blev opført i Danmark. Af selskabets årsberetning for 2019 fremgår en omsætning på 3,759 milliarder danske kroner, mens årets resultat viser et rundt nul. Årsagen til nulresultatet skyldes, i følge selskabet, blandt andet nedlukninger af aktiviteter på det svenske og tyske marked. I de tre forgangne regnskabsår er HusCompagniet kommet ud med overskud på henholdsvis 90-, 111- og 85 millioner kroner. Samtidig har selskabet endnu ikke leveret et negativt resultat siden etableringen i 2010.
Hvem er kapitalfonden EQT?
EQT er en svensk kapitalfond, som blev stiftet tilbage i 1994 af familien Wallenberg, og er i dag Nordens største kapitalfond, og samtidig blandt Europas største kapitalfonde. Blandt investorerne hører PFA Pension, Sampension og TryghedsGruppen. EQT udfører sin investeringsstrategi ved at opkøbe eller finansiere velfungerende selskaber i Europa, Asien og USA. Målet er herefter at skabe selskaber med markedsledende positioner. Kapitalfonden har gennem årene investeret bredt i danske virksomheder. Flying Tiger Copenhagen, Tia Technology, Nordic Aviation Capital, Top-Toy, Sitecore, Fertin Pharma, GlobalConnect og Saxo Payments er alle eksempler på danske virksomheder, som EQT har investeret i.
EQT vil sælge til nye investorer
Den svenske kapitalfond, EQT, har været ejer af HusCompagniet siden 2015, hvor de overtog ejerskabet fra FSN Capital og Kirkbi A/S. Kapitalfonden har dog de senere år forsøgt at sælge HusCompagniet videre til andre bejlere, da typehusfirmaet er en del af en investeringsfond, som udløber i 2021. På trods af flere interesserede købere, heriblandt angiveligt VKR Holding, har den svenske kapitalfond ikke haft held med at lande en aftale. Dette har åbnet muligheden for en børsnotering, hvor selskabets eksisterende aktier videresælges til interesserede investorer.
Hvorfor ønsker EQT at sælge?
Ifølge kapitalfonden EQT er årsagen til salget af HusCompagniet en direkte konsekvens af deres investeringsstrategi. HusCompagniet er nemlig en del af en investeringsfond, og denne udløber allerede til næste år, 2021, hvorfor et salg er nødvendigt. Det helt store spørgsmål er dog; Er dette den rene sandhed, eller findes der også en anden årsag til salget?
Er potentialet i HusCompagniet udtømt?
HusCompagniet har tidligere haft aktiviteter i både Danmark, Sverige og Tyskland. I 2019 så selskabet sig dog nødsaget til at lukke samtlige aktiviteter i Tyskland, og samtidig indskrænke aktiviteterne i Sverige, som følge af en periode med utilfredsstillende resultater. Det er således nærliggende at sætte spørgsmålstegn ved selskabets fremtidige potentiale. Er ovenstående ganske enkelt et udtryk for at potentialet i HusCompagniet er udtømt? Der kan ikke herske den store tvivl om, at HusCompagniet har leveret nogle flotte vækstresultater siden 2010, men med nedlukningen af aktiviteterne i Tyskland, og derudover indskrænkningen i Sverige, fristes man til at stille spørgsmål ved selskabets fremtidige potentiale. I forlængelse heraf er det samtidig værd at bemærke selskabets EBITDA-margin, som de seneste otte år har været faldende. I 2011 udgjorde den 14,01 procent, mens den i 2019 var faldet til 7,18 procent.
HusCompagniet med svar på tiltale
Spørger man HusCompagniet selv, er de ikke i tvivl om at de fortsat har et stort og uudnyttet potentiale. Hidtil har HusCompagniet fokuseret på enfamiliehuse til private, men i fremtiden vil selskabet bevæge sig ind på et helt nyt marked ved at tilbyde rækkehuse til professionelle investorer. Det nye marked skal anses som værende et add-on til kerneforretningen, der forbliver enfamiliehuse til private. Samtidig mener selskabet, at det fortsat er muligt at erobre markedsandele, på det danske marked, og dermed styrke markedspositionen som den førende producent af fritstående type- og enfamiliehuse. De to største konkurrenter i dette segment er Lind & Risør og Eurodan-huse, som i 2019 havde en omsætning på henholdsvis 1,170- og 1,051 milliarder danske kroner.
“Det ser rigtig godt ud. I år har vi solgt mere end 150 rækkehuse til dette nye segment. Det er et marked, der ligger godt for os, idet vi har stor erfaring med at bygge rækkehuse til private. Vi oplever en stor interesse for både rækkehuse og parcelhuse, og de to markeder er lige store.” – Martin Ravn-Nielsen, Group CEO i HusCompagniet.
Er HusCompagniet en god investering?
Særligt firmaets nye add-on er et aldeles spændende tiltag, som i den grad er med til at svække kritikeres skepsis for det fremtidige potentiale. Samtidig er det dog værd at huske, at byggebranchen og boligmarkedet i en lang årrække har været begunstiget af en aldeles lav rente, som blot er blevet lavere og lavere de senere år. Alt andet lige må vi forvente at renten kommer til at stige, før eller siden, og det bliver således interessant at se hvorvidt HusCompagniet, og de øvrige aktører, formår at opretholde det samme momentum. Hvis ikke dette er tilfældet, vil selskabet blive aldeles udfordret på en lang række økonomiske nøgletal.