De største og mest velkendte børser i verden

En børs er en central markedsplads, hvor aktier, obligationer og andre værdipapirer kan handles mellem investorer. Disse børser spiller en afgørende rolle i den globale økonomi, og påvirker investeringer og handel over hele verden. I dette indlæg ser vi på nogle af de største og mest velkendte børser i verden.

Handelsbeurs Antwerp

Handelsbørsen i den belgiske by Antwerpen åbnede helt tilbage i 1531, og omtales “The mother of all stock exchanges”, eftersom denne var inspiration for flere af de kommende børser. Heriblandt London Stock Exchange, der åbnede i slutningen af 1600-tallet. Handelsbørsen i Antwerpen erstattede den gamle børs i byen Hofstraat, og fungerede som børs frem til 1997, hvorefter bygningen blev omdannet til at afholde events m.m.

New York Stock Exchange - NYSE

New York Stock Exchange, NYSE, er den største børs i verden. Den blev grundlagt i 1792 og er beliggende i New York City på Wall Street, Manhattan. NYSE har mere end 2.400 børsnoterede selskaber, som repræsenterer en samlet markedsværdi på over 20 billioner dollars. Blandt de mest kendte selskaber, der handles på NYSE, er Apple, Coca-Cola og Walt Disney.

Nasdaq Stock Market - NSM

Nasdaq Stock Market er en anden amerikansk børs, der ligeledes er beliggende i New York City. Nasdaq er kendt for at have en høj andel af teknologiselskaber, som Apple, Amazon og Microsoft. Nasdaq er også kendt for at være den første elektroniske børs i verden, som gjorde det muligt for investorer at handle uden en fysisk handelsplads.

London Stock Exchange - LSE

London Stock Exchange (LSE) er den største børs i Europa, og er samtidig en af de ældste i verden. Den blev grundlagt i 1698 og har mere end 3.000 børsnoterede selskaber. LSE er kendt for at have en bred vifte af selskaber fra mange forskellige sektorer. Nogle af de mest kendte selskaber, der handles på LSE, er Unilever, AstraZeneca, BP og Rio Tinto.

Amsterdam Stock Exchange & Euronext

Amsterdam Stock Exchange blev etableret i 1602 af det hollandske selskab Verenigde Oostindische Compagnie, også omtalt VOC. Den 22. september 2000 fusionerede den hollandske børs med Bruxelles- og Paris Stock Exchange. Herved opstod Euronext, der i dag er en pan-europæisk børs. De største selskaber, der er noteret på Euronext, er LVMH, Procter & Gamble Company og Eli Lilly Company.

Tokyo Stock Exchange - TSE

Tokyo Stock Exchange (TSE) er en af de største børser i Asien og den tredjestørste i verden efter NYSE og Nasdaq. TSE blev grundlagt i 1878 og har mere end 3.500 børsnoterede selskaber. Blandt de mest kendte selskaber, der handles på TSE, er Toyota, Sony og Mitsubishi.

Hong Kong Stock Exchange - HKEX

Hong Kong Stock Exchange (HKEX) er den største børs i Kina, og er en af de mest globale børser i verden. Den blev grundlagt i 1891 og har mere end 2.500 børsnoterede selskaber. HKEX er kendt for at have en høj andel af selskaber inden for finans og fast ejendom. Nogle af de mest værdifulde selskaber, der handles på HKEX, er AIA, Sun Hung Kai Properties og Budweiser Brewing Company.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *