Bæredygtig investering - Sådan kommer du i gang

Året 2020 huskes mest af alt som coronaens år. Pandemiens jerngreb tvang store dele af verden til delvise og totale nedlukninger, som forårsagede massive omvæltninger i vores hverdag. Meget dårligt kan siges om 2020, men ikke desto mindre var det også et år, der stod i den grønne omstillings tegn. Coronakrisen har været med til at skabe en opblomstring af innovative metode og idéer, hvilket har gavnet den grønne omstilling.

Hvad er en bæredygtig investering?

En bæredygtig investering forstås som en investering der tager hensyn til såvel økonomiske som miljø- og samfundsmæssige faktorer. På denne måde er det som investor muligt at investere i virksomheder, der har intentioner om ikke blot at levere et økonomisk afkast, men også påvirke miljøet og samfundet positivt. Men hvordan kommer du lettest i gang med bæredygtig investering?

Sådan kommer du i gang med bæredygtig investering

Overvej dine værdier – Start med at stille dig selv dette spørgsmål; Har jeg nogle særlige værdier, som er vigtige for mine investeringer? Noter dem eventuelt på et stykke papir, eller i et word-dokument, så du altid har dem liggende. Find derefter investeringscases som matcher disse værdier. Essensen af dette punkt er at blive klogere på dine etiske værdier; Hvor vigtige er de, og hvor langt vil du gå for at opfylde disse? Der skal opnås en balance mellem afkast, risiko og etik.

Undersøg investeringscases – Før du begynder at investere i forskellige virksomheder, kan du med fordel undersøge de forskellige cases. Dette gør du ved at tage ”bæredygtigheds-brillerne” på, og stiller dig selv tre spørgsmål; Hvilke økonomiske resultater har virksomheden opnået, og hvad er forventningerne til fremtiden? Hvordan påvirker virksomheden miljøet positivt? Hvordan påvirker virksomheden samfundet positivt? Samtidig er det relevant at undersøge hvorvidt den pågældende case harmonerer med din investeringsstrategi og risikoprofil.

Brug hjælpemidler – Det kan være aldeles svært at gennemskue, hvorvidt en virksomhed er bæredygtig eller ej og graden heraf. Der findes dog forskellige hjælpemidler, som kan hjælpe dig godt på vej. Et af dem er det canadiske medie Corporate Knights, som undersøger og udarbejder rankings samt rapporter om verdens mest bæredygtige selskaber. Hvert år udgives en liste med 100 af de mest bæredygtige selskaber. Det kan således være en stor hjælp at lave en smule research på hjemmesiden Corporateknights.com, når du skal finde potentielle investeringscases til din bæredygtige investeringsportefølje. Ligeledes findes forskellige ESG-barometre, som har til hensigt at analysere virksomheders miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige værdier.

Tænk langsigtet – Ved investering i bæredygtige cases kræver det ofte en langsigtet tilgang. Formålet er naturligvis at opnå et økonomisk afkast, men samtidig er formålet også at investere i virksomheder, som tildeler opmærksomhed til alle tre parametre; Økonomi, miljø og samfund. Ved at der ikke blot er fokus på det økonomiske parameter, men alle tre, er det forventeligt, at det vil tage tid, før investeringen kan karakteriseres som værende bæredygtig.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *