Bæredygtig investering - sådan kommer du i gang

Året 2020 huskes mest af alt som coronaens år. Pandemiens jerngreb tvang store dele af verden til delvise og totale nedlukninger, som forårsagede massive omvæltninger i vores hverdag. Meget dårligt kan siges om dette år, men ikke desto mindre var coronakrisen med til at skabe en opblomstring af innovative metoder og idéer, hvilket har gavnet den grønne omstilling. En af de måder, du som investor kan bidrage til den grønne omstilling, er ved at investere bæredygtigt. I dette indlæg giver vi dig en introduktion til bæredygtig investering og viser dig, hvordan du kommer i gang med at vælge investeringer, der ikke blot har fokus på økonomisk afkast, men også tager hensyn til miljøet og samfundet.

Hvad er bæredygtighed?

Bæredygtighed refererer til en udvikling, der opfylder nutidens behov uden at gå på kompromis med fremtidige generationers mulighed for at opfylde deres. Bæredygtighed hviler på tre søjler: miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed. Det handler ikke kun om at reducere CO2-udledninger, men også om at skabe retfærdige arbejdsforhold og sikre en økonomisk stabilitet, der understøtter en sund og bæredygtig vækst på lang sigt. En bæredygtig investering tager udgangspunkt i de samme principper. Det er en investeringsstrategi, der ikke kun fokuserer på økonomisk afkast, men også inddrager miljø- og samfundsmæssige hensyn. Som investor er det muligt at investere i virksomheder, der har intentioner om både at skabe økonomisk vækst og samtidig gøre en positiv forskel for miljøet og samfundet. Dette gør bæredygtige investeringer til et valg, der kombinerer økonomisk vækst med ansvarlighed og langsigtet bæredygtighed.

Sådan måles bæredygtighed

Måling af bæredygtighed sker typisk via ESG-kriterier, der analyserer en virksomheds miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige præstationer. Mange virksomheder anvender eksterne systemer, såsom Corporate Knights eller MSCI, for at få en vurdering af, hvor bæredygtige deres praksisser er. Disse vurderinger hjælper investorer med at træffe informerede beslutninger om, hvorvidt en virksomhed passer ind i deres bæredygtige investeringsstrategi.

De første skridt til at investere bæredygtigt

Overvej dine værdier – Start med at stille dig selv spørgsmålet: Har jeg nogle særlige værdier, som er vigtige for mine investeringer? Notér dem eventuelt på et stykke papir eller i et dokument, så du altid har dem liggende som reference. Find derefter investeringscases, der matcher disse værdier. Essensen af dette skridt er at blive klogere på dine etiske prioriteringer: Hvor vigtige er de, og hvor langt vil du gå for at opfylde dem? Der skal opnås en balance mellem afkast, risiko og etik.

Undersøg investeringscases – Før du begynder at investere i forskellige virksomheder, bør du undersøge de forskellige cases. Dette gør du ved at tage “bæredygtigheds-brillerne” på og stille dig selv følgende tre spørgsmål: Hvilke økonomiske resultater har virksomheden opnået, og hvad er forventningerne til fremtiden? Hvordan påvirker virksomheden miljøet positivt? Hvordan påvirker virksomheden samfundet positivt? Samtidig er det vigtigt at vurdere, om den pågældende case passer ind i din investeringsstrategi og risikoprofil.

Brug hjælpemidler – Det kan være vanskeligt at gennemskue, hvor bæredygtig en virksomhed egentlig er. Heldigvis findes der hjælpemidler, som kan hjælpe dig godt på vej. Et af dem er det canadiske medie Corporate Knights, der udarbejder ranglister og rapporter om verdens mest bæredygtige selskaber. Hvert år udgiver de en liste over de 100 mest bæredygtige selskaber. Ved at lave lidt research på deres hjemmeside, Corporateknights.com, kan du finde potentielle investeringscases til din bæredygtige portefølje. Derudover findes diverse ESG-barometre, der analyserer virksomheders miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige værdier.

Tænk langsigtet – Bæredygtige investeringer kræver ofte en langsigtet tilgang. Målet er naturligvis at opnå et økonomisk afkast, men samtidig at investere i virksomheder, der fokuserer på alle tre parametre: økonomi, miljø og samfund. Da der ikke kun er fokus på det økonomiske aspekt, men også på miljømæssige og sociale faktorer, kan det tage tid, før investeringen kan klassificeres som bæredygtig.