Hvordan får man en sund økonomi?
En sund økonomi er nøglen til både økonomisk frihed og mental ro. Men hvordan opnår man egentlig en stabil og bæredygtig økonomi? Uanset om du vil slippe af med gæld, spare op til fremtidige mål eller bare få mere kontrol over din daglige økonomi, kan du komme langt med den rigtige strategi. I dette indlæg gennemgår vi fem trin, der kan hjælpe dig med at skabe en sund økonomi og sikre, at dine penge arbejder for dig – ikke mod dig.
Skab et overblik over din økonomi
Det første skridt mod en sund økonomi er at få et klart billede af, hvor du står. Du skal derfor lave en liste over:
- Dine indtægter – løn, SU, tilskud m.m.
- Dine faste udgifter – husleje, abonnementer, transport osv.
- Eventuel gæld – Afdrag og rentebetalinger
Når du har skabt et overblik, bliver det lettere at identificere områder, hvor du kan spare, eller hvor du bør prioritere anderledes. Brug eventuelt en app som Spiir eller et Excel-ark til at holde styr på din økonomi.
Lav et budget - og følg det
Et budget er din økonomiske ven. Start med at opdele dine indtægter i tre hovedkategorier:
- Faste udgifter
- Fornøjelser
- Opsparing
En god tommelfingerregel er 50/30/20-reglen. 50% går til alle dine nødvendigheder, 30% til fornøjelser og 20% til opsparing. Du kan med fordel justere dette efter din egen økonomi. Måske har du mulighed for at spare endnu mere op? Uanset hvad er det vigtigt, at du holder dig til planen. Du kan få et komplet overblik over udarbejdelsen af et budget lige her: Sådan udarbejder du et budget – trin for trin.
Læs også: Hvad er 50/30/20-reglen?
Skær ned på unødvendige udgifter
At have en sund økonomi handler ikke kun om at tjene mere. Det handler også om at bruge mindre. Gennemgå dine forbrugsvaner og spørg dig selv:
- Bruger jeg penge på ting, jeg egentlig ikke behøver?
- Er der abonnementer, jeg aldrig bruger?
- Kan jeg skifte til billigere løsninger, f.eks. mobil- eller streamingtjenester?
Ved at være kritisk over for dine udgifter kan du hurtigt frigive penge til vigtigere formål.
Opbyg en nødbuffer til uforudsete udgifter
Et af de vigtigste elementer i en sund økonomi er en nødbuffer. En nødbuffer svarer typisk til 3-6 måneders faste udgifter og sikrer, at du har økonomisk ro, hvis uforudsete ting sker, som f.eks. en opsigelse eller en større regning. Start med små skridt ved at sætte et mindre beløb til side hver måned – og byg langsomt din buffer op. Du kan eksempelvis indsætte 500-1000 kroner om måneden på en nødkonto, og opbygge denne til der står et beløb, der svarer til 3-6 måneders faste udgifter.
Sæt klare mål for din økonomi
At have konkrete økonomiske mål gør det lettere at holde motivationen oppe. Eksempler på mål kan være:
- At spare op til ting til hjemmet
- Afbetale gæld inden for periode
- At spare op til en ferie, bolig eller pension
- At investere en fast procentdel af din indkomst
Når dine mål er defineret, kan du bryde dem ned i mindre delmål og fejre dine fremskridt undervejs. Der er nemlig ingen, der siger, at det absolut skal være kedeligt at spare op!