Dårlige vaner kan koste dig en formue

Dårlige vaner dræner vores økonomi – ofte uden at vi tænker over det. Små daglige udgifter kan hurtigt løbe op, og før du ved af det, er en betydelig del af din løn eller SU forsvundet. Heldigvis er der masser af muligheder for at skære ned på de unødvendige udgifter og tage kontrollen over din økonomi. Her er otte almindelige vaner, der kan dræne din økonomi, og tips til at bryde dem.

1) Køber fastfood og takeaway 

Fastfood og takeaway er bekvemt, men det er også dyrt. Hvis du ofte vælger pizza, burgere eller sushi på travle dage, kan det hurtigt løbe op til flere tusinde kroner om året. Overvej at lave mere mad derhjemme og lav større portioner, så du har nemme rester til travle dage.

2) Glemmer at slukke lyset

At lade lyset brænde i rum, du ikke bruger, kan virke som en lille ting. Ikke desto mindre er det en typisk dårlig vane. Gør det derfor til en vane at slukke lyset, når du forlader et rum, og skift alle dine pærer til energieffektive LED-pærer, hvis du ikke allerede har gjort det.

3) Tager lange bade og lader vandet løbe 

Varme, lange bade og unødvendigt spild af vand er ikke kun skadeligt for miljøet – det belaster også din økonomi. Prøv at tage kortere bade og sluk for vandet, mens du sæber dig ind. Hvis du reducerer dit vandforbrug, vil det hurtigt kunne ses på dine månedlige udgifter.

4) Betaler til ubrugte tjenester og medlemskaber

Har du stadig et abonnement til fitnesscentret, du ikke bruger? Eller streamingtjenester, du sjældent benytter? Mere end hver femte forbruger betaler for et abonnement, de ikke bruger eller ikke får nok ud af, viser tal fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Tag derfor en grundig gennemgang af dine abonnementer og opsig dem, du ikke får brugt.

5) Foretager impulskøb

Impulskøb sker ofte, når vi handler uden en plan. Det kan være en trøje på udsalg, en unødvendig gadget eller snacks ved kassen. Lav en indkøbsliste og hold dig til den, så du undgår fristelser. Har du hørt om 24-timers reglen? Når du ser et must have, i et af de store udstillingsvinduer på Strøget, som du bare må eje, venter du 24 timer, før du svinger kortet. På denne måde stimulerer du hjernens rationelle beslutningsproces, og du vil herved opleve, at du foretager færre impulskøb. Reglen kan tilpasses dine personlige behov. For nogle består reglen af 24 timer, mens den for andre består af 72 timer. Dette afhænger naturligvis også af beløbets størrelse.

6) Køber kaffe og snacks på farten

En kop kaffe fra din yndlingscafé eller snacks på tankstationen kan virke som en lille udgift, men lægger du det sammen, bliver det hurtigt dyrt. Lav kaffen og dine snacks hjemmefra, og tag det med på farten – det kan spare dig flere hundrede kroner om måneden.

7) Køber for meget mad og smider det ud

Er du én af dem, der køber mere mad, end hvad du har brug for, og derfor ender med at smide en stor del af det ud? Ifølge Miljøstyrelsen smider vi i Danmark knap 900.000 ton mad ud hvert år, hvoraf 26,9 procent kommer fra danske husholdninger. Dette er ikke kun spild af penge, men også spild af ressourcer. Planlæg dine indkøb, lav en madplan og opbevar maden korrekt for at minimere madspild.

8) Tager bilen og offentlig transport frem for cyklen

Selvom bilen eller offentlig transport kan være mere bekvemt, er det ofte en dyrere løsning – særligt for korte afstande. Hvis det er muligt, så tag cyklen eller gå i stedet. Det sparer penge på brændstof eller billetter og giver samtidig motion.

Bryd dine dårlige vaner og få en sundere økonomi

Små justeringer i din hverdag kan gøre en stor forskel for din økonomi. Måske kan du genkende én eller flere af de ovenstående vaner fra din egen hverdag? Start med at tackle én vane ad gangen, og du vil hurtigt opdage, hvor meget du kan spare. En sundere økonomi starter med at bryde de dårlige vaner! Er du klar til at tage kontrollen over din økonomi?