Tjen penge i et nedadgående marked

Når vi tager et overordnet blik på det internationale investeringsmarked, er det ikke overraskende, at størstedelen investerer i håbet om et opadgående marked. Ikke desto mindre er det dog også muligt at investere sig til et økonomisk afkast, når markederne bevæger sig i den modsatte retning. Netop det at spekulere i faldende aktiekurser omtales shorting, og er altså det stikmodsatte af den ellers mest kendte måde at investere sig til et afkast. Begrebet shorting omtales også via udtrykket ”at gå short / at gå kort”.

Hvad vil det sige at shorte?

Forestil dig følgende; Du gennemsøger markedet, og finder en aktie, som du mener vil falde i værdi over den kommende periode, som følge af konkrete årsager. Du åbner derfor en såkaldt shortposition, hvor værdien på aktien er 1.000 kroner. Samtidig betaler du et gebyr på 50 kroner. Dermed låner du en aktie, af eksempelvis en børsmægler, og sælger denne til en anden på markedet. Over den næste måned falder kursen på aktien, som forventet, til en værdi på 850 kroner, og du vælger herefter at lukke din shortposition. Dermed tilbagekøber du aktien, og returnerer denne til aktøren, som du oprindeligt lånte den af. Differencen opgøres til 150 kroner, men eftersom du skal modregne gebyret på 50 kroner, er den endelige difference 100 kroner, og dette er således dit økonomiske afkast. Et afkast på 10 procent.

Short squeeze

Når en aktie shortes i stor stil, opstår muligheden for et såkaldt short squeeze. Ved et short squeeze stiger kursværdien af den pågældende aktie så kraftigt, at de aktører der har købt en shortposition, må opgive deres position. Gælden er i sin enkelhed blevet for høj til at positionen kan bevares. Aktørerne som har købt en shortposition, bliver således ”squeezet” ud af deres position. Fænomenet short squeeze er ikke ligefrem noget nyt fænomen. Vi så blandt andet et tilfælde i 2008, hvor den tyske bilgigant VW var centrum for et massivt short squeeze, og selskabets udstedte aktier steg således flere hundrede procent i løbet af ganske få dage. Episoden er senere hen blevet opkaldt ”The mother of all squeezes”.

GameStop, Reddit og Wallstreetbets

Måske har du hørt om en episode, hvor det amerikanske selskab GameStop blev genstand for et massivt short squeeze. Episoden fandt sted i starten af 2021, og skabte stor interesse verden over, eftersom episoden var vildere end foregående episoder. Årsagen hertil skyldes særligt to punkter; For det første var GameStop-aktien blevet shortet med næsten 140 procent, da episoden startede i januar 2021, hvilket i sig selv var historisk. For det andet var det et forum, på det sociale medie Reddit, som stod bag aktiens enorme opsving. Den 11. januar 2021 var kursen 19,94 USD. 16 dage senere, den 27. janaur, nåede aktien et niveau på knap 350 USD. Episoden varede over flere måneder, og investorer fra hele verden tog del i det der beskrives som historiens største short squeeze.

Hvordan kan en aktie shortes med mere end 100 procent?

Sidder du og tænker, hvordan det kan lade sig gøre, at en aktie shortes med mere end 100 procent? Forståeligt. Som udgangspunkt skulle man nemlig ikke tro dette er muligt. I virkeligheden er tilfældet dog en anden; Lad os kigge på et eksempel.

Vi tager udgangspunkt i en situation, som involverer fire investorer og en mægler – Ida og hendes mægler har indgået en aftale, som tillader mægleren at udlåne Idas aktier til shortsælgere. Mægleren udlåner aktierne til Søren, som derefter sælger disse i en shorthandel i håbet om at aktiekursen falder over den kommende periode. Investoren som køber Sørens lånte aktier, er Erik. Han aner dog ikke at disse aktier er blevet lånt af Ida, hvorfor han naturligvis antager dem som værende ligesom alle andre aktier. Hvis Erik har indgået samme aftale, som Ida havde indgået med sin mægler, vil Eriks mægler kunne udlåne disse aktier til endnu en investor. Vera vil således kunne låne disse aktier, og sælge dem i en shorthandel.

I ovenstående eksempel ender de samme aktier med at blive udlånt og solgt i to omgange. Hvis dette sker på det virkelige marked, vil short-interessen på et tidspunkt overstige antallet af udestående aktier, og dermed vil aktien ende med at blive shortet med over 100 procent.    

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *