Mulige vinderaktier i 2021

2020 var et bemærkelsesværdigt og ikke mindst historisk år, som vil blive husket i såvel den nære som fjerne fremtid. Året startede positivt, med stigende aktiekurser som følge, men blev i foråret erstattet af en voldsom coronakrise, hvor størstedelen af de globale markeder styrtdykkede. Til mange investorers enorme overraskelse blev de blodrøde markeder i løbet af ganske få måneder vendt til buldrende succes, og vi blev således vidne til et efterår, hvor rekorder kom som perler på en snor. Men hvordan bliver 2021, og hvilke aktier bliver de helt store vinderaktier? Vi kan selvfølgelig ikke spå om fremtiden, men vi kan trods alt forsøge at kigge nærmere på nogle af de mest interessante aktier i 2021. 

Fremtidsudsigterne for 2021

Den længe ventede coronavaccine er endelig i omløb, og vi kan således se frem til at blive vaccineret, og dermed forhåbentligt begynde at se frem til at få vores normale liv tilbage. Fremtiden tegner dermed mere lys end den længe har gjort – Men gælder dette også for aktiemarkedet? Med coronavaccinen i omløb fristes man til at juble over udsigten til et år med fremgang i den globale økonomi, og dermed også fremgang i virksomhedernes indtjening. Samtidig giver centralbankernes negative renter og lempelige pengepolitik ekstra næring til aktiemarkedet. Der er således flere ting, som taler for, at 2021 bliver et godt år for aktiemarkedet, men som ved meget andet er der også forbundet et stort “men” i dette tilfælde. For på trods af at coronavaccinen er i omløb, er der fortsat udsigt til totale eller delvise nedlukninger i store dele af verden. Årsagen er en ny coronavariant, som smitter op til 70 procent mere. Varianten spredes med lynets hast, hvilket også har fået den danske regering til at sætte hårdt ind med yderligere restriktioner, som reelt betyder en ny nedlukning af landet. Samtidig er det også værd at nævne Brexit, som for alvor blev en realitet fredag den 1. januar, da Storbritannien officielt blev skilt fra EU. Skilsmissen forårsager flere omvæltninger, hvilket potentielt set kan have store konsekvenser for flere virksomheder. Der er således fortsat forskellige risici, særligt i form af corona og Brexit, som kan lægge en dæmper på aktiemarkedet. Generelt forventes det dog, at 2021 bliver et godt år, og det er således forventeligt, at vi vil se yderligere stigninger på størstedelen af de internationale markeder. Det er dog samtidig vigtigt, at være opmærksom på at vi allerede har set store og massive kursstigninger, som kom i kølvandet på forårets store nedlukninger, hvorfor man naturligvis skal passe på med at blive grebet af stemningen.

Vores shortlist af aktier i 2021

 • Airbnb
 • Alibaba
 • Amazon
 • Aphria – Tilray
 • Carrefour
 • Delivery Hero
 • Facebook
 • First Solar
 • Fraport AG Airport
 • Goldwind
 • Green Mobility
 • HelloFresh
 • Izea Worldwide Inc.
 • JD.com
 • Jyske Bank
 • Kahoot
 • Mdundo
 • Netflix
 • NIO
 • Ørsted
 • PayPal
 • Plug Power
 • Quantafuel
 • Siemens Gamesa
 • Square
 • Tencent Holdings Limited 
 • Uber Technologies
 • Vestas
 • Walt Disney
 • XPeng

Seks særligt interessante aktier i 2021

I et forsøg på at finde nogle af de mest interessante aktier i 2021 har vi søgt via både nationale og internationale sider. Som følge heraf har vi udvalgt 30 selskaber, som udgør ovenstående shortlist. Denne shortlist er nu kogt ned til blot seks selskaber, som vi finder særligt interessante. Vi gør opmærksom på at vi hos Young-Invest ikke udarbejder anbefalinger, hvorfor nedenstående liste kun bør anvendes til inspiration i jagten på de bedste aktier i 2021. Det er samtidig værd at bemærke, at risikoen er varierende fra aktie til aktie, og du bør således altid at lave din egen research og analyse.

1) Aphria - Tilray

Aphria og Tilray er to canadiske cannabisproducenter, som i skrivende stund planlægger en fusion. Hvis det lykkes står det nye selskab, som angiveligt kommer til at gå under det allerede eksisterende navn Tilray, til at blive verdens største producent af cannabis. Selskabet vil således overgå de to canadiske konkurrenter Canopy Growth Corporation og Aurora Cannabis Inc.

Store sats i cannabisbranchen

Selve cannabisbranchen har været interessant i flere år, og allerede tilbage i slutningen af 00’erne / starten af 10’erne begyndte investorer, såvel private som professionelle, at investere massive summer i den relativt nye branche. På daværende tidspunkt var mange af producenterne endnu ikke godkendt til notering på en organiseret handelsplads, hvorfor handlen foregik via en OTC-børs – Over The Counter. Dette betød samtidig en aldeles høj risiko for den enkelte investor, da der er tale om et ikke-reguleret marked, hvor der ikke findes krav til eksempelvis offentliggørelse af regnskaber m.m. Mange investorer investerede således penge i selskaber, uden at vide noget som helst om den forretningsmæssige del. Dette faktum gjorde også, at flere investorer brændte deres fingre gevaldigt, og måtte se store dele af deres investeringer gå op i røg.

Massive kursstigninger og fald

De efterfølgende år kom flere aktører på banen, og cannabis som investeringscase blev mere populær end nogensinde før. Denne gang på et noget mere sikkert grundlag, da de fleste aktører blev noteret på en organiseret handelsplads. I takt med at flere og flere lande, heriblandt også europæiske, begyndte at åbne for forsøg med medicinsk cannabis, opstod endnu et købsboom i branchen. Særligt i perioden fra efteråret 2017 til sommeren/efteråret 2019 steg værdien hos mange af branchens aktører med flere hundrede procent. De enorme kursstigninger varede dog ikke ved. I løbet af sidste halvdel af 2019 og frem mod sommeren 2020 opstod massive kursfald.

Mulige forklaringer på de massive kursfald

Årsagen til de massive kursfald skyldes flere forskellige ting, men særligt branchens interne konkurrence har gjort ondt på mange af selskaberne, da dette naturligvis har haft stor indvirkning på deres indtjening, eller rettere mangel på samme. Det er nemlig fortsat de færreste selskaber, som har formået at fremvise et positivt regnskab. Som følge af den benhårde konkurrence har flere af selskaberne i højere grad fokuseret på ekspansion fremfor lønsomhed, og netop denne strategi har ramt flere af selskaberne ekstra hårdt. Samtidig skal man naturligvis ikke glemme coronapandemiens indvirkning. Denne har nemlig været med til at forsinke forskellige afstemninger, af nationale lovkrav, om cannabis som medicinsk præparat.

De største aktører i cannabisbranchen

Når man omtaler cannabisbranchen er der typisk fire selskaber, som står særligt stærkt, og er “top of mind”. Der er her tale om fire canadiske selskaber, i form af Aurora Cannabis Inc., Canopy Growth Corporation, Tilray og Aphria. Særligt det sidstnævnte selskab, Aphria, har de seneste måneder vakt stor interesse blandt potentielle investorer, og er i skrivende stund blandt de absolut mest spændende selskaber i denne branche. Tilbage i december måned kom det frem, at Aphria og Tilray ville forsøge at lave en fusion, og dermed blive verdens største producent af cannabis. Med et netop overstået valg i USA, hvor Demokraterne har sikret sig magten i begge kamre i Kongressen, er der udsigt til yderligere legaliseringer på denne front. Dette vil sandsynligvis afføde en reaktion af nationale legaliseringer i flere af de øvrige vestlige lande. Det er således umådeligt svært at komme udenom denne branche i 2021.

Aphria - Tilray står særligt stærk

Når man skal forsøge at pege på ét selskab, som er særligt interessant i branche falder beslutningen på Aphria, som har formået at skabe en forretning på en langt mere lønsom og forsvarlig måde. Da mange andre selskaber ekspanderede på livet løs valgte Aphria at holde igen, og i stedet fokuserede de på en langsommere, men mere forsvarlig ekspansion. Denne strategi har senere vist sig at være den helt rigtige, hvorfor selskabet den dag i dag står aldeles stærk. Alt tyder på en snarlig fusion mellem Aphria og Tilray, hvorfor vi bevidst har valgt at inkludere begge selskaber.

Vi har tidligere skrevet et indlæg omhandlende cannabisbranchen. Du finder indlægget her!

2) General Motors

General Motors er en amerikansk bilproducent, som traditionelt set har specialiseret sig i produktionen af fossile køretøjer. Producenten råder over mærker som Chevrolet, Buick, GMC og Cadillac. Over de seneste år har selskabet påbegyndt en massiv strategisk ændring, hvor de vil intensivere deres aktivitet på EV-markedet. Tilbage i foråret 2020 reklamerede Mary Teresa Barra, som er CEO for selskabet, at de frem mod 2025 vil investere 20 milliarder US dollars på udviklingen og produktionen af 20 forskellige EV-modeller. Senere på året blev budgettet for den fremtidige investering opjusteret til 27 milliarder US dollars, og i stedet for de tidligere 20 modeller vil selskabet nu satse på 30 forskellige modeller.

Største bilproducent i USA

General Motors er USA’s største bilproducent, og i denne sammenhæng har Mary Teresa Barra af flere omgange udtalt, at selskabet er forpligtet og klar til at kæmpe for markedsandele på EV-markedet. Samtidig er ambitionen at blive den førende producent af EV-køretøjer i Nordamerika, hvilket selvsagt betyder, at de har ambitioner om at overgå Tesla. Med en ambition om at bide skeer med selveste Tesla, er det svært ikke at skrive General Motors på listen over mulige vinderaktier. Samtidig er det værd at nævne selskabets P/E-ratio, som i skrivende stund er på cirka 19,50 USD, hvorimod Teslas er på den anden side af 1550 USD.

3) HelloFresh

HelloFresh er et tysk selskab, som specialiserer sig i salg og distribution af måltidskasser. Selskabet blev etableret i 2011, og er den dag i dag verdens førende leverandør af måltidskasser. Forbrugeren i den vestlige verden efterspørger i højere og højere grad nemme og hurtige løsninger, hvilket også ses i vores madvaner. Convenience-food trender således som aldrig før. Trenden har dog fået ekstra vind i sejlene i løbet af 2020, hvor mange lande blev totalt eller delvist nedlukket, som følge af Covid-19. 2020 har således været et godt år for HelloFresh, forstået på den måde at mange nye kunder har afprøvet deres abonnementstjeneste. Med udsigten til at vi forhåbentligt snart får vores normale liv tilbage, bliver det spændende at se, hvorvidt HelloFresh kan opretholde samme momentum. Én ting er i hvert fald sikkert. Convenience-food er en trend, som blot bliver større og større de kommende år, hvorfor HelloFresh naturligvis også skal have en plads på listen.

4) JD.com

Mange af jer kender sikkert allerede det kinesiske selskab Alibaba, men det er måske de færreste af jer, som kender selskabet JD.com. Ikke desto mindre er der tale om to massive aktører på det kinesiske / asiatiske marked for e-commerce, omend Alibaba opererer i en væsentlig større skala. JD.com blev etableret i 1998, og har tidligere gået under navnene Jingdong samt 360buy. Der er tale om et kinesisk e-commerce-selskab, som primært opkøber produkter fra mere end 24.000 forskellige producenter, hvorefter produkterne sælges via deres online platform. Samtidig har selskabet også en online “Marketplace”, hvor tredjeparts-sælgere har mulighed for at sælge produkter via platformen. Verden kigger mere og mere mod selskaber som Amazon og Alibaba, hvor det er mere eller mindre muligt at købe alt via samme platform. JD.com minder på mange måder om både Amazon og Alibaba, dog i noget mindre skala, hvorfor det bestemt ikke er utænkeligt, at selskabet vil opnå yderligere succes i løbet af 2021.

5) PayPal

Det amerikanske selskab PayPal behøves sandsynligvis ikke den helt store introduktion, da betalingstjenesten allerede har gjort et stærkt indtog på det danske marked, som dog fortsat domineres af almindelige betalingskort og Mobilepay. Uanset hvor vildt det end lyder, er Danmark på vej til at blive et kontantløst samfund, hvor betaling med mønter og sedler erstattes af andre betalingsmuligheder – Og dette scenarie udspiller sig samtidig i flere andre lande. Med coronapandemiens hærgen i 2020 er det kontantløse samfund blot kommet endnu tættere. Det er således interessant at kigge på selskaber med alternative betalingsløsninger, som eksempelvis PayPal, der alt andet lige bør kunne sætte sig på en stadig stigende markedsandel.

6) Quantafuel

Det norske selskab Quantafuel har de seneste 10-15 år udviklet deres egen teknologi, og mener nu at have løsningen på, hvordan vi bremser og minimerer plastforurening. Der kan ikke herske nogen tvivl om, at plastik er blandt det 20. århundredes vigtigste opfindelser. For det første er produktet billigt, og derudover er det holdbart. Plastik er blevet en naturlig del af vores hverdag, og findes i en eller anden form i rigtig mange af de genstande, som vi benytter eller omgås hver evig eneste dag. Det enorme forbrug af plastik har medført store konsekvenser for det globale miljø, og anvendelsen af plastik er således gået hen og blevet en global udfordring – Netop denne udfordring mener det norske selskab at have løsningen på.

Den bagvedliggende teknologi

I et forsøg på at forklare processen på en let og forståelig måde kan man sige følgende; Plastikaffald sorteres, alt efter type og kvalitet, hvorefter det overgår til en kemisk proces, hvor plastikken omdannes til en særlig olie. Denne olie sendes videre til fabrikker, som anvender olien i deres produktion. Efter en given periode vil de “nye” produkter overgå til at være plastikaffald, og processen kan herefter gentages. Der er således tale om en cirkulær økonomi, hvor ressourcen, som i dette tilfælde er plastikaffaldet, genanvendes, og bruges til produktionen af nye produkter.

En banebrydene teknologi

Det er ikke nogen hemmelighed, at flere andre selskaber også gør brug af en lignende teknologi, hvor plastikaffald omdannes til olie. Quantafuels teknologi adskiller sig dog fra de andres, da de så at sige går skridtet videre. Quantafuel modtager plastikaffald i bundter af 600-700 kilo. Disse bundter presses ind i en beholder, som opvarmes til 450 grader celsius, og tilstedeværelsen af oxygen når samtidig et absolut minimum, hvorved der opstår en kemisk spaltning. Den kemiske spaltning producerer en gasart, som efterfølgende bliver kondenseret, og slutproduktet bliver hermed en olie. Denne proces omtales også pyrolyse, men er altså ikke banebrydende, da andre selskaber gør brug af en lignende proces. De konkurrerende selskaber stopper dog processen herefter, og ender med en kompleks olie, hvori der findes utallige urenheder såsom klor, svovl, kvælstof og aske. Den komplekse olie besværliggøre den videre proces, hvor olien skal indgå i produktionen af nye produkter. Som nævnt går Quantafuel skridtet videre, hvilket er yderst banebrydende. Det unikke ved deres teknologi er, at de anvender et miniature raffinaderi, hvor olien renses for urenheder som eksempelvis klor, svovl, kvælstof og aske. Det færdige produkt er således langt mere rent, og derved mindre komplekst, hvilket eftersigende skulle gøre produktet mere attraktivt for produktionsvirksomhederne.

Ambitioner om flere fabrikker

Quantafuel har ambitioner om at etablere fabrikker i hele Europa, og har allerede annonceret den første fuldskala-fabrik, som placeres i Esbjerg. Med tanke på den grønne dagsorden, som er blandt de absolut største megatrends, og den angiveligt revolutionerende teknologi, er Quantafuel sikret en plads på listen over mulige vinderaktier i 2021.

Vi har tidligere skrevet et indlæg om Quantafuel. Du finder indlægget her!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *