Udlejning på Airbnb

Tjen penge på din bolig

Som vært på Airbnb har du mulighed for at tjene penge ved at udleje din bolig. Uanset om du er helt ny på platformen eller allerede har erfaring med Airbnb, er denne guide skabt til at sikre din succes som vært. Vi gennemgår alt fra oprettelsen af dit første opslag til de gældende skatteregler, og giver endvidere gode tips til, hvordan du kan få flere bookinger, håndtere reservationer effektivt og ikke mindst skabe mindeværdige oplevelser for dine gæster.

Fundamental analyse er din nøgle til at forstå en virksomheds underliggende værdi. Dette omfatter nøgletal som omsætning, indtjening, vækst, egenkapital og gældsniveau. Dertil ses der ofte på øvrige faktorer og forhold, som kan have betydning for virksomhedens fremtidige vækst og indtjening. Dette omfatter blandt andet konkurrenter, leverandører, makroøkonomiske- samt sociokulturelle aspekter og den politiske lovgivning. Kort sagt er den fundamentale analyse en indikator for såvel nutiden som fremtiden.

Guide: Fundamental analyse

Det kan virke som en udfordrerende opgave at træde ind i investeringsverdenen, men i virkeligheden er det slet ikke så kompliceret. Det handler ganske enkelt om at følge nogle klare retningslinjer og bruge sin sunde fornuft. Vores mest populære guide “Investering for begyndere” guider dig til at tage de første skridt, så du kan kickstarte din personlige investeringsrejse. Guiden er opdelt i fem dele, og det er helt op til dig, om du vil følge den kronologisk, fra start til slut, eller vælge de dele, der passer bedst til dine behov.

Guide: Investering for begyndere

Føler du, at din tid er begrænset, eller mangler du overskuddet til at bruge tid på at undersøge og analysere forskellige selskaber og markeder? Måske føler du dig sågar usikker ved tanken om at investere på egen hånd? Med Nordnets Månedsopsparing får du en langsigtet opsparing med automatiske indbetalinger, hvorved du frigører dig fra at skulle bruge tid på dine investeringer.

Guide: Nordnets Månedsopsparing

Guiden der introducerer dig til det danske skattesystem ved at fokusere på nogle af de vigtigste elementer i form af den personlige årsopgørelse, skatteregler, beskatningsformer m.m. Uanset om du er nybegynder eller har tidligere erfaring med beskatning af eksempelvis aktier og obligationer, er vores guide skræddersyet til at gøre emnet mere tilgængeligt og forståeligt.

Guide: Skat og investering

Hvad er Airbnb?

Airbnb er en global online platform, der forbinder værter, der ønsker at udleje deres boliger eller værelser, og gæster, der søger overnatninger og ophold. Virksomheden blev grundlagt i 2008 af Brian Chesk, Joe Gabbia og Nathan Blecharczyk i San Francisco. Idéen til Airbnb opstod i 2007, hvor de to kammerater, fra Rhode Island School of Design, Brian Chesk og Joe Gabbia kæmpede med at betale huslejen for deres lejlighed i San Francisco. De kom derfor på idéen om at omdanne lejlighedens stue til en sovesal med luftmadrasser som en måde at tjene ekstra penge. De to kammerater kaldte servicen for ”Air Bed & Breakfast”.

For at tiltrække deres første kunder oprettede de en simpel hjemmeside, og markedsførte deres tilbud i forbindelse med en stor designkonference, hvor samtlige værelser på byens lokale hoteller var udsolgte. Tilbuddet fik hurtigt opmærksomhed fra betalende gæster, og konceptet viste sig at have potentiale. De to kammerater kontaktede derfor Nathan Blecharczyk, en teknisk ekspert og tidligere kollega, som blev medstifter og hjalp med at udvikle platformen. I 2008 blev platformen officielt lanceret under navnet Airbnb, som er en forkortelse for det oprindelige navn.

Siden grundlæggelsen har Airbnb vokset eksplosivt og udviklet sig til en global platform med mere end 5 millioner værter, over 7,7 millioner aktive opslag og mere end 1,5 milliarder gæsteophold. Airbnb har ændret måden, folk rejser på, ved at tilbyde et bredt udvalg af boliger, lige fra private hjem og lejligheder til slotte og træhytter. Platformens succes har ikke kun revolutioneret rejseindustrien, men har også haft indflydelse på boligmarkedet og byøkonomier verden over. Med en brugerbase bestående af millioner af værter og gæster har Airbnb etableret sig som en af de førende globale platforme inden for deleøkonomi og rejseoplevelser.

Så meget kan du tjene på din bolig

Som Airbnb-vært kan du tjene ekstra penge ved at udleje din bolig eller værelse gennem platformen. Indtjeningspotentialet afhænger af flere faktorer, herunder beliggenhed, type af bolig, sæsonmæssige variationer og din evne til at administrere og markedsføre dit opslag. Airbnb tilbyder værter stor fleksibilitet, når det kommer til prissætning. Du kan justere dine priser baseret på markedsefterspørgsel, begivenheder i lokalområdet eller særlige tidspunkter på året. Nogle værter opnår betydelige indtægter ved at udleje deres boliger på fuld tid, mens andre værter vælger at udleje periodisk for at supplere deres indkomst.

For at maksimere dine indtjeningsmuligheder er det vigtigt at lægge vægt på en attraktiv prissætning, opretholde en høj standard for værtskab og sikre, at dit opslag er godt præsenteret med klare og retvisende billeder samt en fængende tekst. Airbnb tilbyder også værktøjer og ressourcer, herunder Smart prissætning, som automatisk justerer prisen per overnatning baseret på efterspørgslen, samt diverse guides, der kan hjælpe dig med at optimere dine indtjeningsmuligheder og effektivt administrere din bolig. At være Airbnb-vært indebærer mere end bare at tjene penge; Det handler om at skabe gode gæsteoplevelser og opbygge positiv feedback, hvilket kan hjælpe med at tiltrække flere gæster og forbedre dit indtjeningspotentiale over tid.

Sikkerhed og forsikring

Som Airbnb-vært er det naturligvis vigtigt at være opmærksom på sikkerheden og de forsikringsmæssige aspekter, der gælder i forbindelse med udlejning af din bolig. Skader og ulykker er, ifølge Airbnb, ekstremt sjældne, men hvis uheldet skulle være ude, har Airbnb forskellige beskyttelsesforanstaltninger for både værter og gæster.

AirCover

Værter på Airbnb er beskyttet fra top til tå med Aircover, som blandt andet omfatter en værtsforsikring på 1 million dollars og en værtsbeskyttelse på 3 millioner dollars. Værtsforsikringen dækker i tilfælde, hvor du er juridisk ansvarlig for, at en gæst kommer til skade, eller hvis vedkommendes ejendele beskadiges eller bliver stjålet under opholdet i din bolig. Værtsbeskyttelsen dækker derimod i tilfælde af at gæster, eller personer de har inviteret, har forårsaget skade på din bolig, dine møbler, dine værdigenstande eller dine ejendele. Dette inkluderer også skader på bygninger, parkerede biler, både eller andre transportmidler. Vi anbefaler naturligvis, at du læser betingelserne nøje og sikrer, at din bolig opfylder kravene for dækning via AirCover.

Anmeldelser

Anmeldelser spiller en central rolle i at opretholde sikkerhed og tillid på platformen. Efter hvert gennemført ophold kan både værter og gæster skrive anmeldelser om deres oplevelse. Op til 14 dage efter opholdet er det muligt at afgive en anmeldelse, som herefter offentliggøres på de respektive profiler. Hver anmeldelse indeholder ligeledes en samlet bedømmelse fra 1-5. Anmeldelser hjælper kommende værter og gæster med at træffe velinformerede beslutninger. Som vært er det vigtigt at opretholde en høj standard og levere en god oplevelse for at modtage positive anmeldelser, som kan tiltrække flere gæster. Hvis du opnår en gennemsnitlig bedømmelse på minimum 4,80, opnår du status som Super Host. Samtidig giver anmeldelser dig mulighed for at vurdere potentielle gæster på forhånd, hvilket øger din sikkerhed og tryghed ved at udleje din bolig. Hvis du føler dig utryg ved en gæst, kan du vælge at afvise reservationsanmodningen. Hvis du bruger funktionen “øjeblikkelig booking”, kan du tilpasse dine indstillinger for at tilføje gæstekrav, der gælder for alle gæster. 

Identitetsbekræftelse

Airbnb har indført identitetsbekræftelse for både værter og gæster for at øge sikkerheden på platformen. Denne proces kan omfatte verificering af e-mailadresser, telefonnumre og officielle ID-dokumenter. Ved at kræve identitetsbekræftelse sikrer Airbnb, at alle brugere er ægte personer, hvilket reducerer risikoen for svindel og skaber en mere sikker oplevelse for alle parter. Som vært kan du også vælge at tillade kun verificerede gæster at booke din bolig, hvilket yderligere øger sikkerheden.

Online support

Airbnb tilbyder omfattende online support for både værter og gæster. Hvis du støder på problemer eller har spørgsmål, kan du kontakte Airbnb’s kundeservice døgnet rundt. Derudover har Airbnb et omfattende hjælpecenter på deres hjemmeside, hvor du kan finde svar på almindelige spørgsmål og vejledninger om, hvordan du håndterer forskellige situationer. Denne support sikrer, at du som vært altid har adgang til hjælp og ressourcer, når du har brug for det, hvilket bidrager til en tryg og sikker udlejningsoplevelse.

Juridiske retningslinjer og skat

Når du udlejer din bolig gennem Airbnb, er det vigtigt at være opmærksom på de juridiske retningslinjer og skatteregler, der gælder. Her er nogle vigtige punkter, du skal være opmærksom på:

Lokale love og reguleringer

Før du begynder at udleje din bolig, skal du sætte dig ind i de lokale love og reguleringer, der gælder for korttidsudlejning i dit område. Det er vigtigt at følge disse regler for at undgå bøder eller juridiske problemer. I Danmark er det som udgangspunkt tilladt at korttidsudleje sin private helårsbolig i op til 70 dage om året. Visse kommuner i landet tillader dog udlejning i op til 100 dage, afhængigt af den enkelte kommune. Reglerne er kun gældende, hvis udlejningen udelukkende sker gennem tredjepart som eksempelvis Airbnb. Hvis boligen, du ønsker at udleje, ikke har status som helårsbolig, kan du frit udleje denne i sommerperioden fra 1. marts til 31. oktober. I vinterperioden fra 1. november til udgangen af februar må du maksimalt udleje din bolig i ni uger, hvilket giver et samlet antal på 43 uger om året. Ifølge Videnscentret Bolius er det vigtigt at bemærke, at ved udlejning af et sommerhus gælder det, at du selv skal benytte sommerhuset til rekreative formål i mindst to uger årligt. I praksis betyder dette, at udlejningen af sommerhuset ikke må overstige 41 uger årligt. 

Lejelovgivningen og lejekontrakter

Hvis du lejer din bolig, er det vigtigt at være opmærksom på de gældende regler i lejeloven samt vilkårene i din lejekontrakt. Mange lejekontrakter indeholder specifikke klausuler, som forbyder udlejning af lejeboligen gennem platforme som Airbnb og andre udlejningsbureauer. Det er derfor afgørende, at du har tilladelse fra din udlejer, før du benytter Airbnb til udlejning. Hvis du undlader at få denne tilladelse, kan det resultere i opsigelse af dit lejemål og potentielle juridiske konsekvenser. Det er vigtigt at være klar over, at udlejning uden tilladelse kan medføre konflikter med både din udlejer og lejeloven. Lejeloven beskytter både lejere og udlejere, og ved at følge dens bestemmelser sikrer du, at du opererer inden for lovens rammer. Hvis du er usikker på, om du må udleje din bolig, eller hvilke regler der gælder for dig, anbefales det at søge juridisk rådgivning eller kontakte lejerforeningen for at få klarhed.

Indkomst- og skatteforhold

Når du udlejer din bolig gennem Airbnb, genererer du indkomst, som er skattepligtig i Danmark. Airbnb indberetter automatisk dine indtægter til skattevæsenet, men det er vigtigt, at du selv sikrer, at alle oplysninger er korrekte og at du opfylder dine skatteforpligtelser. I forbindelse med korttidsudlejning kan du få fradrag, enten i form af et bundfradrag eller et regnskabsmæssigt fradrag. Når du får fradrag, betaler du kun skat af den del af lejeindtægten, som overstiger fradragsbeløbet. Langt de fleste vælger at gøre brug af bundfradragsmetoden, hvorved du undgår at skulle udarbejde et egentligt regnskab over din udlejning. Bundfradraget for 2024 er henholdsvis 32.300 kroner, hvis der er tale om en helårsbolig, og 46.100 kroner, hvis det er en fritidsbolig. Bundfradragene er kun gældende, hvis udlejningen udelukkende sker gennem tredjepart, som eksempelvis Airbn, der automatisk indberetter indtægten til skat. Hvis du udlejer uden om en platform, eller via en platform, som ikke automatisk indberetter indtægten, udgør bundfradraget kun 12.700 kroner. Overstiger lejeindtægten bundfradraget, skal der betales skat af 60% af den del, der overstiger bundfradraget. Den skattepligtige del opgøres i rubrik 37 på årsopgørelsen, der beskattes som kapitalindkomst. 

Lad os se på et eksempel; Du har en lejeindtægt på 56.000 kroner. Dit bundfradrag er 32.300 kr. Beløbet, der overstiger bundfradraget, opgøres således til 23.700 kr. 60 procent af dette beløb er 14.220 kroner, hvilket er beløbet, du skal betale skat af. Skattesatsen kan variere en smule, da denne afhænger af dine øvrige skatteforhold. Typisk vil du dog skulle betale omkring 40 procent. 

Sådan kommer du i gang med Airbnb

Det er en forholdvis simpel proces at oprette en konto på Airbnb. Her er en trin-for-trin guide til, hvordan du opretter en konto og laver dit første opslag.

Trin 1 - Opret en konto på Airbnb

1) Gå til Airbnbs hjemmeside – Airbnb.dk

2) Klik på knappen Airbnb din bolig i højre hjørne

3) Klik på knappen Airbnb Start i højre hjørne

4) Tilmeld dig med mobil, e-mail, Facebook-konto, Google-konto eller Apple-ID

5) Indtast de nødvendige oplysninger og følg vejledningen

6) Bekræft din e-mailadresse ved at åbne den tilsendte mail og klik på linket

7) Log ind på din nye konto 

Trin 2 - Bekræft din identitet

1) Klik på din profil og gå til kontoindstillinger

2) Vælg identitetsbekræftelse

3) Følg vejledningen for at uploade gyldigt ID, såsom pas eller kørekort

Trin 3 - Opret din første boligannonce

1) Klik på menu og vælg “opret et nyt opslag” i dropdown-menuen

2) Klik på “opret et nyt opslag”

3) Klik “kom i gang” og start oprettelsen af dit opslag

4) Vælg boligtype – Hus, lejlighed m.fl.

5) Specificer boligen – Hel bolig, værelse eller delt værelse

6) Indtast boligens adresse – Vises først ved booking

7) Angiv grundlæggende oplysninger – Antal senge, badeværelser m.m.

8) Angiv boligens faciliteter – Trådløst internet, Tv m.v.

9) Tilføj minimum fem billeder til dit opslag

10) Angiv en titel på maksimalt 32 anslag – Vælg en relativ kort titel

11) Beskriv din lejlighed med op til fem fremhævede faciliteter

12) Skriv en fængende beskrivelse og fortæl hvad der er særligt ved din bolig

13) Vælg dine bookingindstillinger – Øjeblikkelig eller manuel godkendelse

14) Angiv din pris for din bolig og tilføj eventuelle rabatter

15) Gennemgå dit opslag og klik offentliggør